BVC Chodov


Šéftrenér BVC Chodov Štěpán Javůrek hodnotí letní přípravu a ambice družstva kadetek v letošní extraligové sezóně 2015/2

pátek 18. 9. 2015 | komentářů

Letní volejbalová sezona je minulostí a již tento víkend vypuknou mistrovské soutěže šestkového volejbalu. Jediným zástupcem Karlovarského kraje v nejvyšších mládežnických soutěžích jsou kadetky BVC Chodov. O tom, jak se družstvu povedla letní příprava a o ambicích v premiérové sezoně mezi elitou jsme si povídali se šéftrenérem BVC Chodov Štěpánem Javůrkem.

Štěpán Javůrek

Jak probíhala příprava na sezonu, je družstvo z Vašeho pohledu v optimální formě?

Příprava družstva začala1.srpna, od té doby trénujeme prakticky nepřetržitě. Připravovali jsme se v domácí hale, výjimkou bylo týdenní soustředění v Perninku. Od počátku přípravy jsme trénovali v hale a s míčem, věnovali jsme se především technice a drilování herních činností. To jestli je družstvo připraveno ukáže až samotná soutěž, nicméně spokojeni zatím úplně nejsme.

Klasické kondiční soustředění jste tedy neabsolvovali?

Já jednoznačně preferuji celoroční soustavnou kondiční přípravu v rámci tréninkových hodin. Ale na to, abychom obětovali celé léto nabírání kondice, neslyším. Hráčky v tomto věku musí především pracovat na rozvoji herních činností, jednoduše umět volejbal.

Jak se změnil pro premiérovou extraligovou sezonu kádr a realizační team?

Jádro kádru zůstalo pohromadě, odešla pouze Anna Přibylová. Úkolem bylo kádr nejen doplnit, ale i pokud možno zkvalitnit, to se myslím povedlo. Z Karlových Varů přišly smečařky Anna Bicanová a Petra Švecová, ze Sokolova blokařka Rachel Krausová a z Verosu Chomutov mladá hráčka Lucie Roučková. Více nebylo potřeba kádr doplňovat a to i proto, že mě v přípravě mile překvapují naše vlastní mladé odchovankyně – ty určitě v extralize dostanou šanci!  Realizační team se proměnil výrazně – jako asistenty jsem oslovil Antonína Bicana a Jirku Turečka, se kterými jsem již úspěšně spolupracoval a oba mou nabídku přijali.

Chválíte mladé hráčky – má některá z nich nakročeno do základní sestavy?

Já příliš neuznávám pojem základní sestava. Ta může být pro každé utkání jiná. Mladé hráčky, například Natálie Dršková a Kateřina Kudrlová ukazují velkou kvalitu, nicméně tu musí prokázat především v utkáních, nikoliv jen na tréninku. Hráčky, které hrají na jejich postech, mne přesvědčily v mnoha těžkých utkáních, že vypjaté chvíle zvládají a že mají kvalitu. Nicméně mladí šanci dostanou a to výraznou. Jinak to ani nejde, z lavičky se toho příliš nenaučí. No a kapitola sama pro sebe je libero – Kateřina Kloudová. Ta i ve svém věku patří mezi hlavní postavy družstva.

Jak hodnotíte dosavadní výsledky v přípravě?  

Nehodnotím je nijak. My samozřejmě přípravná utkání rozebíráme a nějaké závěry z nich vždy spolu s kolegy vyvodíme. Ale přípravná utkání a turnaje nehrajeme na výsledek. Zkoušíme různé herní prvky, rotujeme sestavou, dokonce u některých hráček zkoušíme různé posty. Opravdu je to pro nás příprava, to hlavní teprve začne. 

Přesto můžou být výsledky v přípravě důležité pro sebevědomí hráček, nebo se pletu?

Tomu já vůbec nevěřím. Až nastoupíme k prvnímu utkání v Českých Budějovicích, věřte, že bude úplně jedno, zda jsme na přípravném turnaji v Žatci byli první, nebo pátí. Sebevědomí roste s tím, jak roste kvalita hráček. Pokud sami hráčky cítí, že jsou fyzicky silné a volejbalově zdatné, jsou i sebevědomé. Pokud ví, že nezvládají, nestíhají, že neumí volejbal tak, jak by bylo třeba, pak se do hlav vkrádá pochybnost a obavy. Na sebevědomí se má pracovat v tréninkovém procesu, nikoliv vyhráváním přípravných turnajů.

KKY BVC Chodov na srpnovém přípravném antukovém turnaji v Žatci s jedním z asistentů trenéra - Antonínem Bicanem  

A jaké tedy budou ambice družstva v extralize?

Zachránit se!!! To je základní cíl. Já mám samozřejmě chuť vyhrávat co nejvíce, ale vyhlašovat to od stolu nemá žádnou cenu. Pokud se nezachráníme, bude to neúspěch. Vše ostatní si vyhodnotíme až podle průběhu sezony.  

 

Poslední otázka na odlehčení. Jaký je návrat od chlapců zpět k dívkám?

Parádní! Vždyť jsem si to sám vybral! (smích) Ale teď vážně. Já musím zaklepat, že mám ve své trenérské kariéře štěstí na lidi. Bavilo mě to loni v Karlovarsku, baví mě to letos v Chodově. Trénování je krásná práce, které si vážím. A dělat to musíte naplno, ať trénujete extraligu, nebo okresní přebor. Neznám lepší a horší angažmá, znám jen volejbal – a ten mě baví!

 

Vložil: JK


Nejbližší akce

Vyhledat akci >

Kalendář

Faceboook

Kontakt

BVC CHODOV z.s.
Štěříkova louka 1163, 357 35 Chodov

Jiří Tureček (předseda)
GSM: 777 251 796
jiri.turecek@bvc-chodov.cz

Bc. Ladislav Zapf (místopředseda)
GSM: 602 110 457
l.zapf@seznam.cz

Přejít na kontakty

Partneři klubu

Copyright © 2024 - BVC Chodov | Kontakt | Minigolf Chodov